dinsdag 8 december 2015

15 Jaar DFW Runners

door: Ronald Kwint, Groningen

Ronald Kwint
Na het ontwikkelen van een drietal marathons in Diever, de Drents-Friese Wold Marathon, de Drentse Midzomeravond Marathon en de Dieverzand Boscross Marathon organiseerde DFW Runners in januari 2001 dan de eerste eigen marathon, nl. de Wintermarathon Dieverbrug. Naast diverse korte lopen kwam er het volgende jaar nog een tweede marathon bij en wel de Herfstmarathon Dieverbrug. Weer een jaar later volgden een Zomermarathon 3-daagse en een Vier Uur Plus Ultraloop. Nog een jaar later kwam dan weer de eerste Lentemarathon, waarmee het kwartet kompleet was. In 2004 en 2005 organiseerden we samen met Sportpromotie in Diever de eerste 100 km van Diever, met ook een marathon afstand en diverse korte lopen.

Na het vertrek uit Dieverbrug in 2006 zijn we uitgezworven over een groter deel van Drenthe. Een Landgoederen Marathon in Eelde-Paterswolde, de Zuider- en Noorder Kluften Marathons in Spier en de Woensdag Gehaktdag Marathon in Glimmen. Er kwamen steeds meer marathons bij met als uitschieter een Hondsrug Marathon 10-daagse in 2009 in de bossen bij Gieten/Borger. Maar korter lopen mocht natuurlijk ook altijd, lopers kunnen zelf bepalen hoeveel ronden ze lopen. In de afgelopen 15 jaar hebben we al meer dan 200 marathons/ultralopen georganiseerd.

Hiermee was de toon gezet voor de daaropvolgende jaren, met gemiddeld 26 marathons per jaar. Met als absolute top het jaar 2013 toen er maar liefst 38 marathons werden georganiseerd. Een unieke prestatie! 
Het concept is simpel, een rondje van meestal 5-7 km dat dan voor de marathon 6-8 keer wordt gelopen.
Er wordt daarbij vaak in een mooie omgeving gelopen in Drenthe of de grensstreek Drenthe met Groningen.
Het parcours is meestal in het bos en deels onverhard.

Ronald, de wedstrijdleider
Bij de start staat een wedstrijdklok, de verzorgingstafel en 
de wedstrijdleider die na elke ronde de doorkomsttijden noteert zodat iedereen met zijn of haar gelopen afstand en eindtijd in de uitslagenlijst met de nodige foto's komt. Ook kan een oorkonde van het internet uitgeprint worden.

Een sterk punt van de wedstrijden van DFW zijn de lage kosten en de kleinschaligheid. Interessant voor hen met wat meer vrije tijd zijn de lopen buiten het weekend. Dan kan je bij DFW regelmatig terecht. Bij DFW ben je geen nummer en de inschrijfkosten bedragen slechts 7 euro. In een tijd dat velen over de hoge inschrijfkosten klagen zijn de marathons van DFW een ideale mogelijkheid om tegen een lage prijs een marathon of minder te lopen. Op de website staan onder het kopje uitslagen niet alleen de uitslagen, maar ook een verslagje en foto’s die een aardig beeld geven van wat je kan verwachten, mocht je van plan zijn bij DFW aan een loop te gaan meedoen.

Start van één van de marathons


Meer informatie op onze website: www.dfwrunners.nl