donderdag 5 juli 2012

Hardloopcolumn (40)

Diever en Stratford-upon-Avon zijn "hot"

Diever, het dorp in het zuidwesten van de provincie Drenthe, trekt in de zomermaanden veel toeristen. Reeds vele jaren heeft Diever een openluchttheater, waar stukken van de Engelse schrijver/dichter Shakespeare worden opgevoerd. Op vrijdag 6 juli a.s. is de première van "The Comedy of Errors", de "Komedie van de Misverstanden". Dat is fijn voor de "cultuurmensen"  onder ons.
Diever is ook bekend van de Brinklopen. Dat is fijn voor de "sportmensen" onder ons. Vele jaren worden deze lopen al georganiseerd door de  Stichting Sport Promotie Diever in samenwerking met de bijzonder actieve, misschien wel de meest actieve hardloopvereniging van Nederland, de SV Friesland. Gedurende de zomermaanden wordt er wekelijks op dinsdagavond in het centrum van het dorp een hardloopwedstrijd georganiseerd. Het parcours bestaat uit een ronde van 1.250 meter, die men naar believen 2, 4, 6 of 8 maal kan afleggen. De Brinklopen voorzien in een behoefte, gezien het grote aantal deelnemers elk jaar. In 2011 waren er in totaal bijna 1.250 ; dit jaar hoopt men de 1.300 te kunnen passeren. Dit werd door de grote organisator van SV Friesland, Jan Kooistra, bij de première van de Brinklopen 2012 begin deze week medegedeeld.
Twee premières in één week dus dit jaar in Diever.
Het zijn niet alleen de Brinklopen die in Diever worden gehouden. De Drents Friese Wold Marathon in maart, de Midzomeravondmarathon in juli en de Boscrossmarathon in december mogen zich ook op veel deelnemers verheugen en daarenboven worden op steenworp afstand van Diever in de zomer de boslopen bij een camping in Oude Willem gehouden. Diever is "hot"!!
Shakespeare, die zo nauw verbonden is met Diever, werd geboren in Stratford-upon-Avon, gelegen in de "Midlands" van Engeland. De stad is aanmerkelijk groter dan Diever. Er komen daar ook heel veel toeristen (3 miljoen per jaar), men heeft vanzelfsprekend ook een theater, "The Royal Shakespeare Theatre"  en er wordt elk jaar een marathon gehouden,  de "Rotary Shakespeare Marathon and Half marathon". Het totaal aantal deelnemers aan deze wedstrijd, die eind april wordt gehouden, bedraagt tussen de 2.000 en 3.000.
Evenals Diever is Stratford-upon-Avon ook "hot"!!