zaterdag 14 maart 2020

Uit het archief (45) : Lopen voor een goed doel

Een hardloopcolumn van 18 mei 2012:



Lopen voor een goed doel

Vorige week liep ik een wedstrijd in Paterswolde, de Tuinland Natuurloop. De wedstrijd werd georganiseerd door de World Runners. De World Runners zetten zich reeds enkele decennia in voor kinderen in de Derde Wereld en doen dat door het organiseren van hardloopwedstrijden. De wedstrijd in Paterswolde, die eigenlijk geen wedstrijd was, maar meer het karakter had van een recreatieve loop, trok helaas weinig deelnemers. Dat was jammer, want het parcours dat over het landgoed "De Braak" liep was schitterend. De loop verdient dan ook meer deelnemers, zodat er ook meer geld in het laatje komt voor het goede doel.

Thuis gekomen startte ik mijn computer op en keek nog eens naar de site van de marathon in Memphis (USA). Begin december hoop ik daar de halve marathon te lopen. Tijdens de St.Jude Memphis marathon zal zeer veel geld bijeengebracht worden voor het St.Jude Children's Research Hospital, het ziekenhuis voor kinderen die kanker en andere ernstige levensbedreigende ziektes hebben. Inschrijving voor de halve marathon kon vanaf 1 mei j.l. In twee weken is de limiet, wat het aantal deelnemers aan de "halve" betreft, bereikt! Men heeft nog enkele startplaatsen, maar als men daar gebruik van wil maken moet men voor minimaal $ 500 sponsor ("heroe") worden van St.Jude.....

Laat in de avond sloeg ik mijn onlangs gekochte boek open. Het boek "Ren Rosie Ren" gaat over een bijzondere vrouw en een buitengewone reis. In 5 jaar tijd rende zij vanuit Wales bijna de gehele wereld rond  (33.000 kilometer). Zij heeft dat gedaan ter nagedachtenis aan haar man, die aan kanker is overleden. Het is een mooi, spannend en gemakkelijk te lezen boek. Haar tocht bracht veel geld bijeen voor de Britse Kankerbestrijding. Uit handen van de Britse koningin Elizabeth ontving zij de onderscheiding "Member of the Britisch Empire".

Het zijn enkele voorbeelden van wat wij als "gezonde" hardlopers voor  goede doelen kunnen doen. Zelf iets organiseren voor het goede doel is niet persé noodzakelijk (maar kan); het zou al mooi zijn als er wat meer lopers aan wedstrijden voor het goede doel, zoals de Tuinland Natuurloop in Paterswolde, zouden deelnemen.