E-mail adres gerrit.schuitema@planet.nl is vervallen. Nieuw E-mail adres: schuitemagerrit47@ziggo.nl .....

woensdag 28 februari 2018

Hardloopvereniging Runners Stadskanaal

door Jan Prummel, Stadskanaal

Jan Prummel
Runners Stadskanaal is een hardloopvereniging met ruim 300 leden en is opgericht in 1987.
De vereniging maakt gebruik van de kleedkamers en kantine van het Noorderpoort/Ubbo Emmius college aan de Sportparklaan in Stadskanaal.
Er wordt getraind in 6 verschillende groepen van beginners tot wedstrijdatleten.

Jaarlijks worden er in Stadskanaal of in de omgeving loopevenementen georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijks op 2e Paasdag te houden Klap tot Klaploop.  Gezien de omvang van deze loop is de organisatie hiervan uitbesteed aan de stichting Klap tot Klap.

In september 1989 heeft de vereniging (toen nog Jahn II Runners genaamd) zijn lopen ondergebracht in een circuit. Het circuit kreeg de naam “Stichting Loopcircuit Oost Groningen”. Hoofdsponsor van het circuit was  ‘Tarvo’. Het circuit werd dan ook al gauw ‘Tarvo Loopcircuit’ genoemd.  Behalve Jahn II Runners, brachten ook Jahn II atletiek, AV Aquilo uit Winschoten en de SV Veendam de te organiserende lopen onder in het circuit. Alle lopen hadden destijds een recreatief karakter. Omstreeks 1994 is dit Tarvo Loopcircuit gestopt.

Tarvo Loopcircuit met Harm Noor

Na een onderbreking van zes jaar werd op initiatief van Harm Noor en in samenwerking met Johan Smit en Mentko Kolk (AV Aquilo), David Wassing (SV Veendam) en ik zelf namens Runners Stadskanaal weer een start gemaakt met het loopcircuit onder de naam ‘Univé Loopcircuit’  Het circuit bestond uit 13 lopen verdeeld over de drie deelnemende verenigingen.
In 2012 stopte Univé als hoofdsponsor. Gelukkig werd Schutrups schoenen uit Exloo bereid gevonden het stokje van Univé over te nemen en de lopen te faciliteren. De naam werd toen veranderd in ‘Schutrups loopcircuit’.

Afgelopen jaar is echter besloten in 2018 ook met dit circuit te stoppen. Reden daarvan is dat ondanks de vele vernieuwingen die in het circuit werden aangebracht, het aantal deelnemers  bleef dalen. Oorzaken daarvan is o.a. de concurrentie van andere evenementen als mudruns, proefmarathons en loopjes waarbij ook door gebouwen kan worden gerend. Bij alle lopen in het circuit maakte een wedstrijd deel uit van het evenement. De kosten daarvan drukten zwaar op de begroting. De kosten bij de meeste lopen overtroffen dan ook de baten. Ook het kunnen beschikken over voldoende vrijwilligers werd een probleem.

Nu het circuit is gestopt wil dat niet zeggen dat er geen lopen meer door de verenigingen worden georganiseerd. Zo blijft de AV Aquilo doorgaan met o.a. de Theo de Winterloop in Winschoten en de Oudejaarsloop in Blijham. Welke lopen de SV Veendam gaan organiseren is nog niet bekend.

Runners Stadskanaal is nu een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Schutrups schoenen uit Exloo, waarbij Runners Stadskanaal  organiseert of mede organiseert en Schutrups schoenen faciliteert.
Het betreft een zestal lopen waarvan het karakter puur recreatief is. Wel is er eremetaal voor de eerste drie mannen en vrouwen overall op alle afstanden. Gestimuleerd wordt dat schooljeugd meedoet en dat er ook routes zijn voor sportieve wandelaars. 
Doelstelling van zowel Schutrups schoenen als van Runners Stadskanaal is om zowel jong als oud te laten bewegen.

Het volledige programma van de samenwerking met Schutrups schoenen ziet er als volgt uit:

Zaterdag 6 januari   45e Noorderpoort Nieuwjaarsloop Stadskanaal
Zondag 11 februari    Schutrups Wintertrail Exloo
Donderdag 21 juni    Midsummer Nightrun Odoorn
Maandag 2 juli Onstwedderomloop  Onstwedde
Zondag 30 september Schutrups Run Exloo
Zondag 4 november Polderputtenloop Ter Apel.

Zaterdag 6 januari vond de vernieuwde Nieuwjaarsloop in Stadskanaal plaats en dat was een groot succes.       
Het programma van de 45e editie bestond dit jaar uit recreatielopen over 6 en 10 km, jeugdlopen over 400 t/m 1.200 meter en sportief wandelen over 6 en 10 km.
Ruim 250 deelnemers kwamen afgelopen zaterdag op het evenement af. 
De deelnemers waren erg tevreden over de organisatie en het parcours. Ook over de heerlijke snert en de verloting op het startnummer, na afloop in de kantine van het Noorderpoort, waren de deelnemers vol lof.

Nieuwjaarsloop Stadskanaal 2018
Foto © Anita Meezen
                     
                                 

Lisanne Langerijs uit het Duitse Schöninghsdorf was bij de Nieuwjaarsloop in Stadskanaal bij de dames op de zes kilometer veruit het snelst. Haar tijd was 24.47.