NEU: Ein Laufbericht von Marlen Jänen aus Oberlangen (DE): "Mein erster Marathon hat mein ganzes Leben verändert". Per 1 februari 2019 volgt een bericht van Rene Smith uit Onstwedde (NL),per 1 maart van Anna Gesina Jansen uit München (DE) en per 1 april van Henk Meppelink uit Gramsbergen.........

donderdag 21 september 2017

Uit het archief (10)

Morgen 22 september begint de astronomische herfst. 5 jaar geleden schreef ik mijn hardloopcolumn 52, die hieronder is opgenomen:


© Harmke Haak
De herfst en daarna

Het is herfst geworden. Op 22 september, 's-middags zo rond kwart voor 5, stond de zon precies boven de evenaar, op welk moment dag en nacht op aarde even lang duurden. De herfst loopt tot 21 december a.s., wanneer wij de kortste dag van het jaar hebben.

Het is herfst geworden. Je ziet het alweer aan de bladeren van de bomen die licht verkleuren, er zijn al bladeren die van de bomen vallen enenals veel eikels, de paddestoelen schieten alweer uit de grond en het weer wordt af en toe onstuimig. De verwarming moet zo langzamerhand één graadje of meer hoger. De loopkleding moet af en toe aangepast worden aan de gewijzigde weersomstandigheden.

Het is herfst geworden. Je ziet het alweer aan de diverse hardloopkalenders. Het is weer tijd voor de boslopen en de crossen in Nederland en de Herbstläufe und Crossläufe in Duitsland. We kunnen ons hart weer ophalen in Jipsingbourtange met zijn herfstcross over 5 en 10 kilometer in de herfstgetinte bossen van Westerwolde, in Veenhuizen met zijn herfst-crossloop, in Hardenberg bij de Oldemeijer-cross, in Vroomshoop bij de Zandstuve-boslopen, in Leek met de Nienoordcrossloop en in Ommen, bij jawel, het cross-festival. In het aangrenzende Duitsland is er de Herbstlauf von Ofen, de prachtige Nikolauslauf in Bippen en veel meer mooie en interessante lopen. Toch zijn er in dit jaargetijde niet alleen boslopen en crossen. Natuurlijk zijn er ook de wegwedstrijden en "Cityläufe" , zoals in Duitsland de gezellige Citylauf in Cloppenburg en Coesfeld.

Het is herfst. De dagen zullen alsmaar korter worden en na de kortste dag gaan we de winter in. De winterlopen zie je ook al in de hardloopkalenders. De snertlopen in Nieuw Schoonebeek en De Lutte zijn daar voorbeelden van. En dan heb je in Duitsland de Adventsläufe, bijvoorbeeld in Münster om de Aasee. In ons land zal het jaar afgesloten worden met de Oudejaarslopen, in Duitsland staan veel Silvesterläufe op het programma.

De dagen worden korter en dat geeft misschien problemen bij de trainingen. Na de kortste dag in december worden ze dan weer langer. Regen, modder, gladheid op de parkoursen kunnen en zullen we ongetwijfeld tegenkomen. Elk jaargetijde heeft op hardloopgebied echter ook weer zijn charme.