NIEUW: Een hardloopbericht van René Smith uit Onstwedde (NL):"EL-Cup, de organisatie, de sfeer en het lopen voor een klassement spraken mij enorm aan". Per 1 maart volgt een bericht van Anna Gesina Jansen uit München (DE) en per 1 april van Henk Meppelink uit Gramsbergen (NL).........

maandag 1 februari 2016

Sallands Cross Circuit / Cross League Oost

door: Bertus de Haan, Heeten

Bertus de Haan
Je behoorde toentertijd in het traditioneel getinte Salland in het midden van de jaren zestig als één van de eerste hardlopers. Als boerenzoon in het buitengebied van Raalte, combineerde je het voetballen met het hardlopen. De opmerkingen die je als hardloper ‘langs de weg’  te horen kreeg, waren een afspiegeling die nieuwigheden in een plattelandsgebied nu eenmaal te wachten staan. Ondanks mijn ontwikkeling tot eerste elftalspeler bij Rohda, koos ik – op dat moment student op de Pedagogische Academie – omstreeks 1970 definitief voor de hardloopsport. Vooreerst in de categorie van wilde lopers en later als lid van Daventria draafde ik heel behoorlijk rond. Als mensen me nu vragen naar hoogtepunten, dan refereer ik niet zo zeer aan de vele overwinningen in de regio, maar veel meer aan ‘wat lopen met een mens doet’.Een frisse kop, een gezonde body en positieve instelling. Ja, natuurlijk was er in 1979 de overwinning in de 2e Utrechtse marathon in een tijd van  2.29.42. Juist in een tijdperk waarin de Daventria-stal zowel nationaal als internationaal naam maakte. Plaatsgenoot Gerard Nijboer, maar ook Roelof Veld, de gebroeders Mentink en later Gerard Kappert explodeerden. Voor mij meteen een prachtige target om de hardloopsport in het Sallandse een boost te geven. Met Wim Ogink, de gebroeders Viscaal en Willy Wevers droegen we de Midwintercross in Heeten en de Stöppelhaeneloop in Raalte. Beide lopen, de laatste is inmiddels ter ziele, groeiden uit tot massale loopfeesten met klasbakken als winnaars! Je moet het ijzer smeden als het heet is. Tja, als zich dan op je vijftigste chronische heupproblemen voordoen, dan is het ‘over en uit’ met het hardlopen. Maar de hardloopwereld had voor mij niet af gedaan!  Als een vurige aanjager om mensen in beweging te krijgen en hen eenzelfde lopershigh op te laten doen als die jezelf ondervond, lagen er kansen ‘voor het oprapen’.

In Salland geldt de Midwintercross, in 1970 voor het eerst als trainingsloop in het leven geroepen, als één van de oudste crosslopen. Luttenberg, Broekland, Nieuw Heeten, Mariènheem, Heino en Lemelerveld  volgen. Winter na winter groeide het aantal, veelal door voetbalclubs georganiseerde crosslopen; ook het lopersveld dikte aan. Omdat de winterstop van de KNVB de randen van de loopkalender aangaf en voetbalclubs hun eigen territorium streng bewaakten, klotsten de talrijke crosslopen tegen elkaar op. Wedstrijdlopers die ’s morgens in Lemelerveld om de eerste plekken streden, troffen elkaar een aantal uren later in de Kerstcrossloop in Nieuw Heeten. Broedermoord dreigde. Voor mij een pracht motief om de handschoen op te pakken, de Sallandse ‘locals’ aan tafel te krijgen en mijn voorzichtige ambities te ventileren.


Toen het eenmaal liep…
Onder een flinke groep wedstrijdlopers sudderde al winters lang de behoefte aan meer onderlinge competitie. Lokale organisaties voorzagen een win-win-model middels samenwerking en afstemming èn jawel ook een competitie-opzet kreeg het voordeel van de twijfel. In de winter van 1992 op 1993 kreeg dit alles daadwerkelijk gestalte in het ‘Sallands Cross Circuit’. Alle bestaande crosslopen verenigden zich en vonden een gezamenlijk platform. Door onderlinge afstemming en een gezamenlijk beleid ontwikkelde zich in Salland geleidelijk aan een groot regionaal sportevenement. Met het inritsen, rond de eeuwwisseling, van een aantal Raalter bestuursatleten groeide het circuit vanaf dat moment uit tot een massale volksverhuizing onder de hardlopers in de winterweekends. Het huidige beeld spreekt boekdelen. Weekend na weekend strijkt vanaf begin november de hardloopkolonie neer in een volgende dorp. Een bundel van 11 plaatselijke crosslopen kleurt het Sallands Cross Circuit. In een tijdsbestek van nauwelijks drie maanden nemen duizenden wedstrijd- en recreatielopers deel aan dit circuit.

Kerstcrossloop Nieuw Heeten 26 december 2014

Het voorbije 14e circuit is inmiddels afgesloten. Opnieuw hebben meer dan 7500 lopers zich kunnen uitleven in uniform opgezette, strak georganiseerde crosslopen. Bijna 3 maanden was Salland in de ban; de media explodeerde, loopscholen vierden hoogtij, organiserende verenigingen uit de verschillende dorpen haalden alles uit de kast. Van een terughoudendheid van de doorgaans  bescheiden Sallander was even geen sprake. Over 3 loopafstanden zijn binnen de 16 categorieën de eindklassementen ondertussen opgemaakt. Tijdens de "After party", een feestelijke afsluiting van het loopseizoen, krijgen de winaars een verdiende podium. Op ditzelfde feest ontmoeten honderden loopenthousiasten elkaar, in burger dit keer. ‘Het zit d’r  op’ en ‘Wat was het weer een genot al die weekends’!
De eerste focus van het Sallands Cross Circuit richt zich op de recreatieloper. De drempel om mee te doen, ligt uiterst laag. Op scholen in Salland wordt extra aandacht besteed aan dit evenement, loopclinics bij verenigingen en sportscholen verwelkomen jaarlijks flinke groepen beginnende lopers, de media richt zich met name op de populariteit van het hardlopen. Het hardlopen als beleving; een credo van dit succesvolle circuit.  Meteen hier op volgend is  ‘doorontwikkelen’ een sterk werkwoord.

Veldloop Heino 3 januari 2015Cross League Oost
Zo boorde de afgelopen versie van het Sallands Cross Circuit een nieuwe laag aan in de loopwereld: de gewestelijke topatleten. Onder de Cross League Oost werd voor het eerst een competitie gehouden op de 10 kilometer. Door een geheel nieuw circuit in het leven te roepen voor met name topatleten, wordt tegemoet gekomen aan de wens van de upperclass van het looppeloton. Hoewel het initiatief en de organisatie bij de Sallandse stichting liggen, overstijgt deze competitie het bestaande circuit. In de Cross League Oost gaan oostelijke wedstrijdatleten met elkaar de competitie aan in 5 bestaande wedstrijden. De Haarlerbergloop, de Nijverdalse Bergcross,de COOP Crossloop in Luttenberg,de Echte Bakker Jorinkloop in Raalte en de Bunkercross van AV Daventria vormen in de eerste jaargang het decor voor de titanenstrijd op de 10 km.  Met de Bunkercross nog in het verschiet, gaan op dit moment Arne Mulder en Jacelyn Gruppen fier aan kop in deze nieuwe competitie.  Dit jaar begonnen met een 10 km, volgend jaar de 5 erbij! 

Wat ooit begon als een intern crossje voor voetballers uit Heeten, Luttenberg en Broekland heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een sterk regionaal fenomeen. Het ligt niet in de aard van een hardloper om stil te staan; doorlopen is het adagium. Nieuwe uitdagingen liggen in het verschiet. Dat het bestuur van het Sallands Cross Circuit uit ( voormalige) hardlopers bestaat, verklaart wellicht de ambitie. Wie durft nu nog te zeggen dat de Sallander behoudend en afwachtend is!

Raalte 17 januari 2016: 4e Cross League Oost