zondag 11 augustus 2013

Der Stundenlauf von Börger

Start "Stundenlauf"
Borger in Nederland ligt ongeveer 35 à 40 km van de grens met Duitsland. Aan de andere kant van de grens, ook op zo'n 35 à 40 km, ligt op dezelfde hoogte Börger. Door Groningers en Drenten wordt in het dialect de naam van de plaats Borger vrijwel hetzelfde uitgesproken als de Duitsers dat doen met de plaats Börger, zij het dat onze "g" iets zachter is dan de "g" bij onze oosterburen.

In Börger (D) wordt jaarlijks de "Stundenlauf" gehouden. Vrijdagavond 9 augustus j.l. was het weer zover. De 20e aflevering stond op het programma. Veel deed aan voorgaande edities denken. De wedstrijd werd weer gehouden op de gravelbaan, die rond het sportveld ligt. De atleten worden tijdens de rondjes van exact 400 meter, die zij gedurende een uur op deze baan kunnen afleggen, reeds jaren muzikaal begeleid door de "Lehrerband des Hümmlings Gymnasium Sögel", die oldies uit de jaren 60 ten gehore brengt. Uiteraard staat er een bierwagen om de dorst van toeschouwers (tijdens de wedstrijd en na afloop) en atleten (na afloop) te lessen en natuurlijk zijn er de lekkere braadworsten, waar de Duitsers zo bekend om staan.

"Lehrerband aus Sögel"

Het aantal lopers dat aan deze "Stundenlauf" kan deelnemen is begrensd. Het maximum ligt in de buurt van de 50. Elke loper krijgt namelijk een dame of heer toegewezen, die de ronden telt die door de atleet worden afgelegd. Het zijn allemaal vrijwilligers en hun aantal is niet onbeperkt. Vandaar dat men ook alleen kan deelnemen bij voorinschrijving. "Nachmeldungen sind nicht möglich". De vrijwilligers die de ronden tellen zitten op bankjes op het gras aan de binnenkant van de gravelbaan of op de daar tegenover gelegen tribune.

Het is voor, tijdens en na de wedstrijd een  heel ongedwongen en sfeervol gebeuren daar in Börger. Na de wedstrijd wordt elke loper opgeroepen om zijn of haar oorkonde, met daarop de gelopen afstand en de bereikte plaats in de eindrangschikking, in ontvangst te nemen.

Daarom is het jaarlijks op een vrijdagavond in augustus goed toeven in Börger. Dit is tevens het geval  tijdens de crossloop over 3 en 9 kilometer, die jaarlijks in februari wordt gehouden, die op dezelfde gravelbaan start en door de mooie bossen in de omgeving van het sportcomplex voert!

Na afloop