donderdag 26 juli 2012

Hardloopcolumn (43)

Bekende atleten
Met het oog op het begin van de Olympische Spelen eind deze week was enkele dagen geleden  Gerard Nijboer op televisie te gast in studio Sportzomer, het programma dat gepresenteerd wordt door Mart Smeets. Gerard Nijboer is vooral bekend als marathonloper. Hij won zilver tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980. Twee jaar later werd hij in Athene Europees Kampioen op de marathon. Een fantastische prestatie!
Toen ik Nijboer daar op het scherm zag schoten er direct andere namen van atleten door mijn hoofd, atleten die in het verleden grote prestaties hebben geleverd. Gaston Roelants was er zo één. De Belg won de 3.000 meter steeplechase op het Europees Kampioenschap van 1962 en werd in 1964 Olympisch Kampioen op dezelfde discipline. De Fin Lasse Viren won op de Olympische Spelen van 1972 en 1976 de 5.000 meter en de 10.000 meter en haalde dus 4 gouden medailles. Hij werd verdacht van "bloeddoping", bewezen is het echter nooit. Sebastian Coe (dit jaar overigens voorzitter van het Olympisch Comité in Londen, maar dat terzijde) en Steve Ovett uit Engeland duelleerden samen vaak op de kortere afstanden. Ook hun landgenoot Steve Cram was zeer bekend.
De langeafstandloper Gerard Tebroke kwam uit het oosten van ons land. Hij miste de Olympische Spelen van 1972 en 1976 vanwege blessures. Terbroke overleed helaas op jonge leeftijd, hij werd 45. Jaarlijks wordt er ter nagedachtenis aan hem door zijn vereniging in Aalten (Gld) nog een loop georganiseerd, de "Gerard Tebroke Memorialloop".
Uit een meer recente tijd zeggen de namen Jos Hermens, Marti ten Kate en Nelly Cooman ons wel iets.
Het waren allemaal Europeanen die in mijn gedachten zijn gebleven. Later zijn de Afrikaanse landen in opkomst gekomen. De Kenianen en de Ethiopiërs winnen momenteel veel wedstrijden. Je kunt ze haast niet meer uit elkaar halen: Kibot, Mutai, Makau, Limo, Kebede, Mosop en ga zo maar door.
Hun namen evenals die van andere atleten als Koen Raymakers , Kamiel Maase en Luc Krotwaar zullen over 40 jaar door de jonge mensen van nu meest vergeten zijn. De Nederlandse Lornah Kiplagat, die veel titels won, zal men zich waarschijnlijk nog wel herinneren en natuurlijk niet te vergeten, de sympathieke geweldenaar uit Ethiopië, Haile Gebreselassie. Ongetwijfeld zullen er dan nog wel meer bekende atleten zijn, die zich in de komende decennia zullen onderscheiden.