maandag 2 december 2013

Nikolauslauf Meppen: rund um den Möllersee


Nikolauslauf an den Möllersee

Zondag 1 december 2013: in Meppen wordt de jaarlijkse Nikolauslauf gehouden. Door omstandigheden heeft men een nieuw parcours moeten zoeken en gevonden bij de Möllersee. Het blijkt geen verkeerde keuze te zijn.

In totaal zijn er 9 Läufe, 7 Kinder- und Schülerläufe, een cross over ruim 3 km en een cross over ruim 8 km. Voor de Kinder U-10 und U-12 en de Jugend U-14 gaat het om de Kreismeisterschaften en het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel mensen op de been zijn.

Burkhard en Eva-Maria
Onder de toeschouwers tref ik ook Burkhard Swara aan met zijn partnerin Eva-Maria Lehmann. Burkhard is mijn grootste concurrent bij de 5 km van de El-Cup geweest dit jaar. Hij loopt op krukken, want hij heeft  zijn achillespees afgescheurd. Het zal vrij lang duren, voordat hij weer kan "runnen". Ik wens hem veel beterschap en voeg eraan toe dat ik hoop, dat hij bij de start van de EL-Cup 2014 als loper weer aanwezig zal zijn.

Het parcours rond om de Möllersee is ruim 1.600 meter lang. De crossers op de korte afstand moeten 2 ronden, de deelnemers op de lange cross moeten 5 ronden lopen. In het parcours zijn slechts enkele kleine stijgingen, het is dus niet zo zwaar. Maren Kock van LG Telis Finanz Regensburg, die binnenkort aan de EM-cross in Belgrado zal deelnemen, enkele weken geleden nog deelneemster aan  een marathon in Japan was, wint de cross bij de dames in de uitstekende tijd van 29:15 minuten.Thomas Bruns, de snelle loper van SV Union Meppen, wint volgens verwachting bij de heren.

Als de laatste loper de finish gepasseerd is, blijkt dat op de langste afstand van "ons" groepje Gerd Over uit Meppen (D) de snelste is, voor Hermann Veltrup uit Haren (D),  Mans Veldsink uit Dedemsvaart,  Frans Scheuneman uit Hoogezand en Egbert Geertsma uit Groningen. Zoals zo vaak ben ik de laatste van het groepje, maar niet van alle deelnemers. De beloning voor alle deelnemers, een "Nikolaus" van chocolade, is trouwens voor iedereen hetzelfde.

Er zijn geen douches bij de Möllersee. Bij de auto doe ik wat droge kleren aan en ga naar de "Siegerehrung", die er voor ons niet blijkt te zijn. Met "ons" groepje staan we nog een poosje bij elkaar te praten, alvorens ons een oorkonde wordt uitgereikt. We zijn er blij mee en een aantal onder ons laat dat blijken door nog op het podium te klimmen en zich te laten "kieken" door Harmke Haak en Toli Schanssema, die vandaag de foto's maken. Gea Scheuneman, ook vaak actief op dit gebied, kijkt dit keer glimlachend  toe evenals Hennie Schanssema.

Al met al een leuke cross, daar aan de Möllersee. De organisatie moet maar zien, waar ze volgend jaar de Nikolauslauf  (cross) houden, op het oude parcours of bij de Möllersee. Mijn voorkeur gaat daarbij naar de laatste uit.


V.l.n.r. Frans Scheuneman, Gerrit Schuitema en Gerd Over