NIEUW: Een hardloopbericht van René Smith uit Onstwedde (NL):"EL-Cup, de organisatie, de sfeer en het lopen voor een klassement spraken mij enorm aan". Per 1 maart volgt een bericht van Anna Gesina Jansen uit München (DE) en per 1 april van Henk Meppelink uit Gramsbergen (NL).........

zaterdag 23 juni 2018

Uit het archief (21): "Mein langer Lauf zu mir selbst"

Dit keer een door mij in november 2011 geschreven column over het boek van Joschka Fischer.

Hardloopcolumn (5)

JOSCHKA FISCHER

Joschka Fischer , politicus en lid van de "Grünen"" , werd in 1983 op 35-jarige leeftijd voor het eerst lid van de Duitse Bondsdag. Hij zag er goed uit en woog slechts 75 kilo, was gespierd en in een uitstekende conditie. Vanaf dat jaar nam zijn gewicht toe; het eigenlijke keerpunt lag wat later, namelijk in 1985 toen hij voor het eerst tot minister van Milieu was benoemd van de Duitse deelstaat Hessen. In 1996 woog Joschka Fischer 112 kilo en besloot hij zijn levenspatroon radikaal te veranderen en wat aan zijn gewicht te gaan doen. Hij ging dagelijks lopen, ging een ander eetpatroon volgen en viel zienderogen af. Vanwege zijn drukke werkzaamdeden viel het dagelijks lopen niet mee, maar ook als hij 's-avonds heel laat thuis was, (soms om middernacht), ging hij nog lopen. Een excuus om niet te gaan lopen was er voor hem niet. Na een jaar intensief op deze manier geleefd te hebben was hij 35 kilo afgevallen en woog weer 75 kilo. Dat leverde van de buitenwereld reacties op van: "Mijn god, de stakker,wat ziet hij er slecht uit". "Nu is de grens bereikt, we moeten ons ernstige zorgen om u maken". "Nee, dat is echt niet normaal, er moet iets anders achterzitten". Vreselijke ziektes werden hem toegedicht. Hij nam zich voor zich van deze opmerkingen niets aan te trekken; het lopen was een passie voor hem geworden. Hij besloot te gaan trainen voor een marathon en liep deze ook, zijn eerste, in het voorjaar van 1998 in Hamburg. Hij werd daarbij begeleid door de bekende Duitser Herbert Steffny. Zijn tijd, hoewel niet zo belangrijk was prima, 3:41:36.
Het hele, zeer interessante , verhaal van Joschka Fischer, dat mij persoonlijk zeer aansprak, is te lezen in het door hem in 1999 geschreven boekje met de titel: "Mein langer Lauf zu mir selbst". In Nederland is het vertaald en in 2001 op de markt gebracht door Uitgeverij Het Spectrum onder de titel "Veertig kilo later".